Het Openbaar Ministerie (OM) vordert 33.000 euro van een 23-jarige man uit Utrecht die eind 2017 veroordeeld is geweest van internetoplichting.

De Utrechter werd in december veroordeeld tot een celstraf van 27 maanden, waarvan 9 maanden voorwaardelijk. De rechter heeft hem verantwoordelijk gehouden voor een reeks oplichtingen via internet. De officier van justitie wil dat hij het geld dat hij hiermee heeft verdiend weer inlevert, meldt het OM maandag.

De 23-jarige man is veroordeeld voor internetoplichting en verduistering van een credit card. Ook bood de man via websites tweedehands producten en concertkaartjes te koop aan.

Als geïnteresseerde kopers vervolgens geld overmaakten, leverde hij de spullen nooit. De man maakte hiervoor gebruik van valse namen, verzonnen e-mailadressen en bankrekeningen van derden.

Schadevergoeding

Voordat de rechtszaak begon, meldden diverse gedupeerden zich al bij het OM voor een verzoek voor een schadevergoeding. De officier van justitie diende namens hen daarom een zogenaamde 'vordering benadeelde partij in'. Daarop wees de rechtbank in december al vorderingen van in totaal 15.000 euro. 

Omdat de man volgens berekeningen het dubbele had verdiend met oplichting, heeft het OM daarom een hoger bedrag van 33.000 euro gevorderd.

De rechter doet over twee weken uitspraak.