De gemeente Utrecht is afgelopen maandag gehackt. Het gaat om een ICT-incident waarbij een onbekende een mailing met Bitcoinreclame heeft verstuurd via de applicatie voor gemeentelijke nieuwsbrieven. 

De applicatie is gehackt vanwege een configuratiefout. Dankzij monitoring is de hack binnen een uur ontdekt. De verzending van de spam is direct onderbroken. De mail heeft geen kenmerken van een Utrechtse mailing en is herkenbaar als spam.

De gemeente laat weten uit voorzorg de applicatie te hebben gesloten. Hierdoor worden er voorlopig geen nieuwe nieuwsbrieven verstuurd.

Ook kan het zijn dat oude nieuwsbrieven niet goed vertoond worden. "Een aantal personen heeft door deze hack een spambericht ontvangen. Wij vinden dit heel vervelend en doen er alles aan om dit in de toekomst te voorkomen", aldus de gemeente.

Het systeem is uitgebreid onderzocht en heeft geen gevolgschade, ook is er geen informatie verloren gegaan. De gemeente laat weten dat ze er alles aan doet om het systeem deze week weer operationeel te brengen. De inhoud van de mail is onschadelijk.