Er wordt 5,3 miljoen euro subsidie beschikbaar gemaakt door de Europese Commissie om van Kanaleneiland-Zuid een duurzame stadswijk te maken. Dit wordt verdeeld onder tien partijen, waaronder de gemeente, HKU, Universiteit Utrecht en LomboXnet.
 

Het project bestaat uit investeringen in onder meer energiebesparing, duurzame energieopwekking en elektrische mobiliteit. Ook de Zweedse stad Göteborg en het Franse Nice krijgen subsidie van de Europese Commissie.

Het project bestaat uit meerdere onderdelen. Woningcorporatie Bo-Ex gaat de komende vijf jaar twaalf flats met in totaal 644 sociale huurwoningen renoveren tot energieneutrale woningen. Ook komen er slimme meterkasten, waarmee opgewekte stroom direct in de woning gebruikt wordt.

Daarnaast komen er meer elektrische deelauto’s, elektrische bussen en batterijen in garageboxen. Deze slaan duurzame energie op die wordt opgewekt door zonnepanelen op daken van bijvoorbeeld flats en scholen in de wijk.

Een ict-platform met open data moet daarbij zorgen voor uitwisseling ter ondersteuning van het project. Het plan voor de eerste van de twaalf flats in Kanaleneiland wordt dit voorjaar samen met bewoners verder uitgewerkt, schrijft de gemeente Utrecht.

Naast de gemeente zijn bewoners, Bo-Ex, LomboXnet, Civity, Qbuzz, Eneco, KPN, Stedin, Universiteit Utrecht en HKU betrokken bij het project.