Gedeputeerde van de Provincie Utrecht Jacqueline Verbeek-Nijhof heeft vrijdagmiddag ontslag genomen. Zij houdt zichzelf verantwoordelijk voor het project de Uithoflijn. Door problemen bij de bouw is de tramlijn uitgesteld tot eind 2019.

 

Twee weken geleden werd in een rapport bekend gemaakt dat de Uithoflijn met meer dan 1,5 jaar vertraging pas eind 2019 volledig in gebruik zal zijn. Ook komt er 84 miljoen euro aan kosten bij. 

"De uitkomst van het rapport geeft mij aanleiding om als bestuurder mijn verantwoordelijkheid te nemen. Daarom heb ik vandaag bij de commissaris van de Koning, als voorzitter van Provinciale Staten, mijn ontslag ingediend", aldus Verbeek-Nijhof in een persverklaring.

De politieke ontwikkelingen rondom de Uithoflijn hebben zowel bestuurlijke als organisatorische consequenties bij de Provincie Utrecht: Aan de provinciesecretaris Hans Goedhart is door het college van Gedeputeerde Staten buitengewoon verlof verleend. Hij heeft zijn werkzaamheden per direct moeten neerleggen.

Alternatieven

De gemeenteraad heeft in een spoeddebat over de Uithoflijn donderdagavond besloten dat er moet worden onderzocht hoe de drukte van en naar de Uithof beter kan worden opgevangen.

Wethouder Lot van Hooijdonk van Verkeer zei in de raad alternatieven te bekijken om op korte termijn buslijn 12 te ontlasten. Die bus is regelmatig overvol, wat gevaarlijke situaties zou opleveren.

Er wordt ook onderzocht of station Vaartsche Rijn voorlopig kan dienen als extra intercity station om de drukte op te vangen. De tram gaat waarschijnlijk een aantal maanden eerder al wel rijden vanaf dat station naar De Uithof.

De gemeente Utrecht draagt 25 miljoen van de 84 miljoen extra kosten. Het resterende bedrag, 59 miljoen euro, is voor de provincie Utrecht. De totale kosten van de Uithoflijn bedragen nu 485 miljoen euro.