De gemeenteraad heeft in een spoeddebat over de Uithoflijn donderdagavond besloten dat er moet worden onderzocht hoe de drukte van en naar de Uithof beter kan worden opgevangen. Door problemen bij de bouw is de tramlijn naar de wijk uitgesteld tot eind 2019.

Twee weken geleden werd bekend dat de Uithoflijn met meer dan 1,5 jaar vertraging pas eind 2019 volledig in gebruik zal zijn. Ook komen er kosten bij: 84 miljoen euro. De gemeente Utrecht draagt 25 miljoen van deze kosten. Het resterende bedrag is 59 miljoen euro voor de provincie Utrecht.

Wethouder Lot van Hooijkdonk van Verkeer zei in de raad alternatieven te bekijken om op korte termijn buslijn 12 te ontlasten. Die bus is regelmatig overvol, wat gevaarlijke situaties zou opleveren.

Er wordt ook onderzocht of station Vaartsche Rijn voorlopig kan dienen als extra intercity station om de drukte op te vangen. De tram gaat waarschijnlijk een aantal maanden eerder al wel rijden vanaf dat station naar De Uithof.

Kritiek

Ook was er kritiek op de informatievoorziening rond het project. Van Hooijkdonk gaf aan dat de overschrijding van het budget en uitstel van de start pas in de zomer duidelijk werd.