Ook de Utrechtse wethouder Victor Everhardt (Volksgezondheid) steunt de aangifte van advocaat Bénédicte Ficq tegen de tabaksindustrie. Daarmee groeit het aantal medestanders van de aangifte gestaag door. 

Woensdag werd bekend dat gemeente Amsterdam de aangifte van Finq steunt en zich ook erbij wil aansluiten. "We zijn al jaren hard bezig een rookvrij Amsterdam te realiseren. Het ondersteunen van de aangifte tegen de tabaksindustrie past in deze lijn", stelde wethouder Eric van der Burg.

Ficq deed in 2016 aangifte van onder meer poging tot moord en valsheid in geschrifte tegen de tabaksfabrikanten Philip Morris International, British American Tobacco, Japan Tobacco International en Imperial Tobacco Benelux. 

De advocaat deed de aangifte namens Anne Marie van Veen, longkankerpatiënte, longarts Wanda de Kanter en COPD-patiënt Lia Breed.

Verslavingszorg

Naast het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek hebben ook andere grote Nederlandse ziekenhuizen, zoals het UMCG Groningen, zich inmiddels aangesloten bij de aangifte. KWF Kankerbestrijding en het Netwerk Verslavingszorg spraken eerder al steun uit. 

Het Openbaar Ministerie kan nog niet zeggen of de aangifte leidt tot een strafzaak.