De gemeente Utrecht verbrak in oktober plots de banden met 'De Grauwe Eeuw'. Nu blijkt dat dit was vanwege een oproep tot moord op Sinterklaas die de leider van de actiegroep mogelijk gedaan heeft. 

Het bedreigende bericht, dat geplaatst was op Facebook, werd diezelfde dag nog verwijderd maar kwam volgens De Telegraaf en RTV Utrecht toch onder de ogen van Utrechtse wethouder Kees Diepeveen.

De gemeente kan dit desgevraagd niet bevestigen aan NU.nl omdat niet wordt ingegaan op specifieke bedreigingen. Wel kan de woordvoerder bevestigen dat de actiegroep 'via sociale media een standpunt heeft ingenomen dat de grenzen voor een fatsoenlijk debat ver overschrijdt'.

Koloniaal verleden

De gemeente was in gesprek met deze groep over het koloniale verleden en de zichtbaarheid daarvan bij straatnamen in de stad. Na het zien van het bericht, werd besloten de samenwerking stop te zetten. 

Eerder werd al bekend dat de actiegroep de directeur van Rijkswaterstaat ook had bedreigd, omdat deze de naam van de Coentunnel niet wilde wijzigen. Tegenover De Telegraaf bevestigt Rijkswaterstaat dat hier melding van is gemaakt bij de politie. 

Sinterklaas

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt de oproep tot moord op Sinterklaas bij de landelijke intocht in Dokkum van vorig jaar. Het OM kan inhoudelijk nog niet ingaan op het onderzoek. De zaak ligt momenteel bij de politie.

De leider van de actiegroep schreef "dat er niks anders opzit dan een prijs op het hoofd van Sinterklaas te zetten". Gevolgd door: "Het wordt een dubbele prijs als alle kinderen er getuige van zijn, en massaal onder zijn hersenen en botsplinters bedekt zitten."