De Utrechtse fotograaf Leonard Walpot heeft met een fotoserie over CDA-leider Sybrand Buma een prijs bij de prestigieuze fotowedstrijd De Zilveren Camera 2017 gewonnen. Ook stadsgenoot Fleur Wiersma viel in de prijzen.

Leonard Walpot won de eerste prijs in de categorie Politiek-serie met zijn serie "Bart is nooit ver weg". Hij zag de prijs compleet niet aankomen, vertelt hij tegen DUIC. "Ik had het niet verwacht, ik was al erg verrast toen ik hoorde dat ik genomineerd was." Walpot specialiseert zich in bruidsfotografie en fotografeert daarna ook regelmatig voor het CDA.

"We hadden een heel plan voor foto’s voor op sociale media in de verkiezingscampagne opgezet", vertelt hij. "Op een gegeven moment begon ik ook gewoon foto’s daarbuiten te maken." Uit die foto’s stelde hij een serie samen die zich vooral focust op Bart Elsman, de voorlichter en rechterhand van CDA-leider Sybrand Buma.

De serie biedt daardoor een zeldzame kijk achter de schermen. "Je ziet altijd de kopstukken op TV en in de kranten, maar er zit altijd een team van mensen achter", zegt Leonard. "Die komen niet in beeld, maar zijn altijd aanwezig."