De wachttijden voor gratis soa-testen in het UMC zijn te lang. Dat erkent ook het ziekenhuis. GroenLinks in Utrecht heeft om opheldering gevraagd bij de gemeente.  

In Utrecht zijn er drie mogelijkheden om op soa’s te testen. Bij de huisarts kun je op korte termijn terecht, maar dit wordt verrekend met het eigen risico en kan niet anoniem. Ook zijn er commerciële partijen die testen aanbieden. De derde optie komt van de GGD, zij bieden anonieme en gratis soa-testen aan in het UMC. Deze zijn bedoeld voor risicogroepen, zoals mannen die seks hebben met mannen en sekswerkers.

GroenLinks Utrecht laat weten dat de partij signalen heeft ontvangen dat de wachtlijsten voor testen bij de GGD in het UMC erg zijn opgelopen. Er zou vijf maanden van tevoren een afspraak gemaakt moeten worden, en bij klachten is de wachttijd drie weken. De partij maakt zich zorgen en heeft daarom om opheldering gevraagd bij de gemeente.

Het UMC laat aan DUIC weten dat de wachttijd voor soa-testen inderdaad, ook landelijk, een bekend probleem is. Landelijk gezien zijn er de afgelopen jaren wijzigingen geweest bij subsidieregelingen, waardoor de capaciteit is afgenomen. Dit terwijl volgens het ziekenhuis de vraag naar de testen groot blijft.

Alternatieven

"Wij zijn bezig om alternatieve testmogelijkheden, zoals telefonische screening en zelftesten aan jongeren onder de 25 jaar, aan te bieden om de wachtlijsten terug te brengen naar verantwoorde lengte. Streven is om de wachttijden voor de soa-spreekuren in de regio Utrecht voor het einde van dit jaar teruggebracht te hebben tot maximaal twee weken. Dit heeft wel tot gevolg dat onze toelatingscriteria fors aangescherpt zullen worden."

Volgens het UMC zouden spoedpatiënten binnen enkele dagen tot een week gezien moeten worden. "Momenteel is de toegangstijd 8 werkdagen." Overigens benadrukt het ziekenhuis dat er altijd uitzondering wordt gemaakt voor mensen die slachtoffer zijn van seksueel geweld, die kunnen direct terecht.

Toch laat het ziekenhuis weten dat de wachttijdenproblematiek niet door één partij aan te pakken is. "We kunnen in het UMC Utrecht op dit moment niet zoveel veranderen aan de wachttijden." Bij de kwestie zijn verschillende partijen betrokken: GGD, RIVM, VWS en de huisartsen. Ook zorgt het veranderende seksueel gedrag onder jongeren en homoseksuelen voor een grotere vraag naar testen.