De Nederlandse Staat moet miljoenen euro's bijbetalen aan het nieuwe RIVM-gebouw in Utrecht, ook wordt het gebouw drie jaar later dan gepland geleverd.

Dat meldt het NRC.

In een artikel werpt de krant licht op de uitdaging die de bouw van de nieuwe laboratoria voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vormt. In eerste instantie had het lab dit jaar vanuit Bilthoven naar de Uithof moeten verhuizen, maar dat gaat vermoedelijk niet lukken.

Het RIVM onderzoekt ziekten, insecten uitlaatgassen en bacteriën. Dergelijk onderzoek vereist precieze apparatuur. Mede omdat de in het gebouw te plaatsen apparatuur compleet trillingsvrij moet zijn, is een speciale constructie nodig voor het gebouw, dat nota bene naast een tramlijn en drukke snelweg ligt.

Volgens betrokkenen die in het NRC aan het woord komen, is daar veel te makkelijk over gedacht. Hoewel de bouw in 2014 had moeten beginnen, ligt er pas in 2016 een werkbaar ontwerp. De vertraging kost tientallen miljoenen euro's.

Extra kosten

De maatregelen tegen trillingen alleen al zouden 21 miljoen euro extra kosten, waarvan veertig procent door het Rijksvastgoedbedrijf moet worden opgebracht. Ook het langer in dienst houden van de bouwvakkers kost meer dan 25 miljoen euro extra.

De verwachting is dat het gebouw in 2021 wordt opgeleverd.