Er komt geen crematorium op begraafplaats Kovelswade in Utrecht. Het plan van twee uitvaartondernemers zou niet haalbaar zijn.
 

Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Utrecht aan NU.nl. Vorig jaar werd duidelijk dat er plannen waren om een nieuw crematorium te bouwen bij de begraafplaats nabij de Koningsweg.

De monumentale waarde van de begraafplaats was doorslaggevend om het crematorium niet te bouwen, is te lezen in een persbericht van de gemeente. Er is geen plek gevonden waar "het monumentale karakter niet wordt verstoord."

Monumentaal 

Door dit karakter was het bijvoorbeeld niet mogelijk om extra parkeerplekken te creëren die de komst van het crematorium met zich mee zou brengen. 

Op één van de geplande locaties liggen nog graven waarvan de rechthebbenden geen voorstander zijn van verplaatsing. Een andere voorgestelde locatie kan rekenen op bezwaren van de Vereniging Nederlands Gemeenten vanwege geurhinder. 

Petitie

Een groep Utrechters woonachtig rond de begraafplaats startte een petitie tegen de komst van het crematorium. Deze petitie werd door ruim 1600 omwonenden en andere medestanders ondertekend.

De bewoners waren bang voor uitstoot van het crematorium, verkeersoverlast, parkeeroverlast en luchtvervuiling. Deze punten zijn meegewogen in het haalbaarheidsonderzoek van de gemeente.