De buitenlandse joint-venture Aventicum heeft bijna 23 miljoen euro verdiend aan het opknappen en doorverkopen van verschillende woningen in Kanaleneiland. Deze woningen werden in 2016 geschonken door de woningcorporaties Mitros en Portaal.

Dat ontdekte journalist Cees Grimbergen in samenwerking met Follow the Money, het verhaal is gepubliceerd door het AD.

De voorwaarde van de deal met Aventicum, een samenwerkende organisatie gefinancierd door de Zwitserse bank Credit Suisse en het staatsinvesteringsfonds van Qatar, was dat het bedrijf de sociale huurwoningen zou ombouwen tot vrijesectorwoningen.

Dat gebeurde, maar na een jaar verkocht Aventicum het project.

252 woningen

Het gaat volgens het artikel om 252 woningen aan de Auriollaan, Marshalllaan en Monnetlaan die in de jaren zestig van de vorige eeuw zijn gebouwd. Aventicum investeerde zo’n 29 miljoen in deze flats, en verkocht ze vervolgens voor ongeveer 51 miljoen aan LLS Capital BV en de Canadese vastgoedverhuurder Capreit.

Toen de flats nog waren bestempeld als sociale huurwoning was het maandbedrag om erin te wonen ongeveer 450,- euro. Nu ze in de vrije sector vallen, kost de huur ongeveer het dubbele.

Politiek

Linda Voortman, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, reageert op Twitter verbijsterd. Zij gaat Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) om opheldering vragen.