De gemeente Utrecht heeft besloten om parkeren in de acht parkeerrayons die grenzen aan de binnenstad gratis te houden. Bewoners en ondernemers gaven in een internetpeiling aan dat ze tegen betaald parkeren zijn.

Het voorstel was om betaald parkeren door te voeren op zondagen tussen 12.00 uur en 18.00 uur in de rayons Watervogelenbuurt, Hendrik Tollensstraat e.o., Buiten Wittevrouwen, Hooch Boulandt, Hagelbuurt, Lombok, Vogelenbuurt e.o. en Wittevrouwen.

Op zondagen moet in de binnenstad wel betaald worden voor parkeren. Daardoor zetten bezoekers vaak hun auto neer in wijken die grenzen aan het centrum van Utrecht, omdat parkeren daar gratis is. Volgens de gemeente zou de parkeerdruk daardoor toenemen, waardoor werd onderzocht of bewoners een voorkeur gaven aan betaald parkeren in hun wijk.

In zeven parkeerrayons is het minimale responspercentage van 30 procent behaald. Daarvan stemde een meerderheid van de bewoners tegen de uitbreiding van betaald parkeren naar zondag. "Dit betekent dat parkeren op zondag gratis blijft in de parkeerrayons rond de binnenstad", schrijft wethouder Lot van Hooijdonk (verkeer en mobiliteit) aan de raad.