PVV-leider Geert Wilders heeft dinsdag laten weten dat de Utrechtse PVV-lijsttrekker Henk van Deún wat hem betreft beter niet had kunnen zeggen dat hij een moskee in de stad liever zou zien afbranden. Toch staat Wilders nog "helemaal achter hem".

"Hij heeft gezegd dat dat bij wijze van spreken was", voert Wilders ter verdediging aan.

Van Deún raakte vorige week in opspraak omdat hij tijdens een interview met de lokale Utrechtse zender Bingo FM zei dat hij de Ulu-moskee in de wijk Lombok "bij wijze van spreken" liever zou zien "afbranden" dan dat het gebouw het symbool van Utrecht zou worden.

Later heeft de lijsttrekker via Twitter zijn excuses aangeboden voor zijn "onhandige woordkeuze". In een tweet stelde hij dat de PVV moskeeën ook in Utrecht wil sluiten. "Natuurlijk niet dat ze afbranden. Geweld kan en mag nooit."

Aangifte

De Ulu-moskee heeft maandagmiddag aangifte gedaan tegen de PVV-lijsttrekker van Utrecht. Wilders laat weten dat hij dat "nooit erg sterk" vindt. "Je schiet er denk ik weinig mee op. Want hij heeft zelf al aangegeven de dag erna dat hij dat zo beter niet had kunnen zeggen."

Omar Abdullah, een inwoner van Zaandam, deed zaterdag al aangifte tegen de Utrechtse lijsttrekker.