De provincie Utrecht wil dertig miljoen euro meer uittrekken voor de Uithoflijn. Dit bedrag is bedoeld om de meerkosten van de bouw op te vangen.

Het is de eerste keer dat de provincie een concreet bedrag noemt, meldt RTV Utrecht maandag.

De tram in de richting van de Uithof zou in het oorspronkelijke plan op 8 juli 2018 zijn eerste rit maken, maar dat gaat ze niet halen. Een nieuwe datum voor de eerste rit is nog niet bekend en ook de financiële gevolgen zijn nog niet bekend. Wel is duidelijk dat de extra tijd ook meer kosten met zich meebrengt en dat de gemeente en provincie moeten bijspringen.

Het College van gedeputeerde Staten stelt voor om in elk geval dertig miljoen euro vrij te maken. Het gaat om tien miljoen voor de nieuwe tramremise en twintig miljoen voor voorbereiding van de exploitatie en het beheer.

Kosten

Eerder werd uitgegaan van een bedrag van 427 miljoen voor de hele lijn, remise en trams. Hiervan legt het Rijk 100 miljoen euro bij. Een woordvoerder van de provincie zegt tegen de regionale omroep dat de dertig miljoen euro extra vooral bedoeld is om de bouw niet nog verder te laten vertragen. Het definitieve bedrag van de bouw is op dit moment nog onduidelijk.

De Provinciale Staten bespreekt maandag het voorstel.