Omar Abdullah, een inwoner van Zaandam, heeft aangifte gedaan tegen de Utrechtse PVV-lijsttrekker Henk van Deún. De politicus zei eerder deze maand dat hij de Ulu-moskee in Lombok bij wijze van spreken liever ziet afbranden.

De Zaandammer heeft een kopie van de aangifte op zijn Facebookpagina geplaatst. Hiermee spoort hij gelijkgestemden aan hetzelfde te doen.

Abdullah voelt zich door de uitspraak van Van Deún niet meer veilig tijdens gebedsdiensten en overige activiteiten in een moskee. “Het zou zo maar kunnen dat een of andere gek door de uitspraak van Henk van Deún de daad bij het woord voegt door bij een moskee brand te stichten”, aldus Abdullah.

Begin januari zei Van Deún in een uitzending van BingoFM dat hij de Ulu-moskee in Lombok bij wijze van spreken liever ziet afbranden. Hij zei verder: "Wij zijn echt tegen moskeeën in dit land. Wij erkennen de islam niet als een godsdienst. Het is een ideologie, net als nazisme."

Na de radio-uitzending vond Van Deún dat zijn woordkeuze wellicht niet zo handig was. Op Twitter schreef hij toen: "Vanavond ophef over een wat onhandige woordkeuze van mij, maar wij willen moskeeën ook in Utrecht sluiten en natuurlijk niet dat ze afbranden. Geweld kan en mag nooit."