Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht heeft dinsdagavond zijn nieuwjaarstoespraak gehouden. Het is het eerste publieke optreden van Van Zanen sinds er vorig jaar kanker bij hem werd geconstateerd.  

De burgemeester werd in november werd geopereerd. "Je voelt ineens hoe kwetsbaar je bent. Dat is best griezelig. Beangstigend soms zelfs. Maar ik voel me weer goed. Ik ben er weer en ben blij dat ik vandaag hier kan zijn."

Tijdens zijn ziekte heeft hij veel nagedacht over zijn stad. Hij ziet Utrecht als een levend wezen, met een lichaam dat moet worden gekoesterd. "Hoe houden we de stad gezond? Gek genoeg, door ons een beetje kwetsbaar op te stellen. Er valt zoveel van elkaar te leren. Ga vóór de stad en niet tégen elkaar."

Toespraak

In de toespraak uitte hij zijn zorgen over de sterke afname aan gemeenteraadsleden in Nederland. "Onze raadsleden kunnen wij niet missen. Zij vormen de ruggengraat van het bestuur van de stad. Van alle 380 gemeenten. De democratie is van ons", zei de burgemeester en tevens voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

In maart gaat Nederland weer naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hij hoopt dat de debatten die gevoerd gaan worden, zijn gebaseerd op feiten, op goede analyses en argumenten.

Vrolijke campagne

"Ik kijk uit naar een vrolijke campagne. Een die mensen verbindt en niet uit elkaar drijft. Op zo’n manier dat de winnaars en verliezers elkaar nog recht in de ogen kunnen kijken."

Hij ziet de verruwing in het politieke en maatschappelijke debat met lede ogen aan. Ook hekelt hij de versnippering in de politiek. "Het wordt steeds lastiger samen te werken, bijvoorbeeld in coalities."