De brandweer in de Veiligheidsregio Utrecht heeft een relatief rustige jaarwisseling achter de rug met aanzienlijk minder (auto)branden.

In de stad Utrecht vonden zeventien autobranden plaats. Vorig jaar waren dat er nog 24. Er waren deze jaarwisseling ook in totaal veel minder brandmeldingen: 183 tegenover 333 vorig jaar.

Vorig jaar gingen in de twaalf uren tussen 18.00 uur op 31 december 06.00 uur op 1 januari 06.00 uur in totaal 34 voertuigen in vlammen op; dit jaar waren dat er volgens de veiligheidsregio twintig. De brandweer rukte zeventien keer uit voor branden in gebouwen.

Opvallend was verder dat er geen agressie tegen brandweerpersoneel is gerapporteerd.

Autobranden

Burgemeester Jan van Zanen constateert dat er deze jaarwisseling in Utrecht weliswaar minder autobranden waren dan vorig jaar, "maar het zijn er nog steeds te veel", vindt hij. De daders zijn volgens hem vaak jongeren met een problematische achtergrond. Van Zanen noemt ze "sneue lui, die waar mogelijk zullen worden vervolgd".

Tijdens Oudjaarsnacht kwamen onder andere meldingen binnen van voertuigbranden op de Tichelaarslaan, Adriaan Mulderstraat, Roerstraat, Vuurvlindersingel en Korianderstraat. 

De afgelopen dagen is Utrecht getroffen door meerdere voertuigbranden. Een woordvoerder van de politie meldde eerder aan NU.nl dat sinds Eerste Kerstdag zo'n twintig voertuigen, waaronder busjes, auto's en scooters, in vlammen zijn opgegaan.