De jaarwisseling in Utrecht is dit jaar onrustig verlopen. Tijdens Oud en Nieuw vonden er verschillende voertuigbranden plaats in de stad.

Burgemeester Jan van Zanen liet rond 02.00 uur vanuit de meldkamer van de Utrechtse politie tegen een camera van Utrechts Nieuwsblad weten dat de situatie "beheersbaar" was. "Er zijn wel enkele incidenten geweest, in bepaalde delen van de stad, die overigens niet verrassend zijn, maar geen grootschalige vervelende dingen."

Er kwamen zondagavond onder andere meldingen binnen van voertuigbranden op de Tichelaarslaan, Adriaan Mulderstraat, Roerstraat, Vuurvlindersingel en Korianderstraat. Een woordvoerder van Veiligheidsregio Utrecht vertelt aan NU.nl dat ze maandag met precieze cijfers komen.

De afgelopen dagen is Utrecht getroffen door meerdere voertuigbranden. Een woordvoerder van de politie meldde eerder aan NU.nl dat sinds Eerste Kerstdag zo'n twintig voertuigen, waaronder busjes, auto's en scooters, in vlammen zijn opgegaan.

Rond de jaarwisseling is het aantal autobranden in Utrecht vaker hoger dan normaal, maar volgens een woordvoerder van de brandweer gaat het dit jaar om ''extreme aantallen''.

Vorige jaarwisseling

Tijdens de jaarwisseling van 2016/2017 vonden er 292 incidenten plaats. Dit komt neer op 8,5 incidenten per tienduizend inwoners.

Van die incidenten hadden de meeste te maken met vuurwerk (82), brand of ontploffing (61) en vernieling of beschadiging (58) en mishandeling of bedreiging (37).

Vuurwerk

Landelijk gezien is vuurwerk het grootste probleem tijdens Oud en Nieuw, gevolgd door vernieling en mishandeling.

Er waren dit jaar vier vuurwerkvrij zone's. Bij de Voorveldse Polder, Vogelopvang Rotsoord, Kinderboerderij Gagelstede en Dierenweide de Watertoren mocht geen vuurwerk worden afgestoken.