Verschillende politieke partijen uit Utrecht gaan vragen aan het college stellen over de eventuele komst van een crematorium op begraafplaats Kovelswade.

Dat meldt de PvdA in Utrecht. De gemeente onderzoekt de haalbaarheid van de komst van een crematorium op begraafplaats Kovelswade. Daarop kwam er protest van omliggende bewoners.

De vragen gaan onder andere over de communicatie van de gemeente, de aantasting van de begraafplaats en de luchtkwaliteit rondom Kovelswade.

Petitie

Een petitie tegen de komst is inmiddels al zo’n vijfhonderd keer ondertekend. In deze petitie schrijven de bewoners dat er ieder jaar zo’n zeshonderd crematies zullen plaatsvinden, met alle overlast van dien: uitstoot van het crematorium, verkeersoverlast, parkeeroverlast en luchtvervuiling.

De wijkbewoners stellen dat ze al te kampen hebben met luchtvervuiling door de nabijheid van de Waterlinieweg, het stadion en diverse uitvalswegen en doorgaande wegen.

Ook zijn de bewoners bang dat het historisch aanzien van de begraafplaats aangetast wordt. Kovelswade is sinds 2001 een rijksmonument, waar volgens hen niet zomaar gebouwd mag worden.