Het is 5 december en in veel huishoudens wordt Sinterklaas gevierd. Het jaarlijkse volksfeest, met intocht, wordt al decennia gevierd in Utrecht. Bij het Utrechts Archief hebben ze honderden historische beelden van Sinterklaas, bekijk hier een kleine selectie.

1905-1910. Gezicht op de Stadsbuitengracht in Utrecht tijdens de aankomst van Sinterklaas. Op de achtergrond is de bebouwing aan de Wittevrouwensingel te zien.

1913. Afbeelding van Sinterklaas en twee Zwarte Pieten tijdens een door studenten georganiseerde optocht in Utrecht.

1935-1940. Groepsportret van dames verzameld rond Sinterklaas en Zwarte Piet in de achtertuin van het huis van mevrouw Wijman in Utrecht.

1945-1955. Afbeelding van het bezoek van Sinterklaas en Zwarte Piet aan een kleuterschool aan de Vleutenseweg in Utrecht.

1947-1949. Afbeelding van de Sinterklaasoptocht in de Van Humboldtstraat in Utrecht, vooropgegaan door het straatorkest De Veermannen.

1950-1955. Afbeelding van de intocht van Sinterklaas met een sloep van de Zeeverkenners ter hoogte van de Bakkerbrug over de Oudegracht in Utrecht.

1951. Afbeelding van de intocht van Sinterklaas op het schoolplein voor de Neutrale School voor G.L.O. der Utrechtsche Schoolvereeniging in Utrecht.

1964. Afbeelding van het bezoek van Sinterklaas aan de wijk Hoograven in Utrecht, tijdens doorkomst op de Diamantweg.

1966. Afbeelding van de ontvangst van Sinterklaas door burgemeester jhr. mr. C.J.A. de Ranitz bij het Stadhuis (Stadhuisbrug) in Utrecht.

1977. Afbeelding van een sinterklaasviering in het kinderpaviljoen van het Diakonessenhuis.

1984. Afbeelding van de aankomst van Sinterklaas per boot in de Weerdsluis in Utrecht, met op de voorgrond burgemeester mevr. drs. M.W.M. Vos-van Gortel die de Sint welkom heette op de trap aan de Bemuurde Weerd O.Z.

1985. Afbeelding van Sinterklaas en Zwarte Piet in de Clarentuin van het winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht.