Wetenschappers van de Universiteit Utrecht zijn sinds vrijdag druk bezig met het onderzoek naar de aangespoelde potvis in Domburg in de provincie Zeeland. De eerste bevindingen tonen aan dat het dier waarschijnlijk is overleden aan een darminfectie. 

De potvis van 13,5 meter spoelde vrijdagochtend aan. Onderzoekers van de Utrechtse faculteit Diergeneeskunde zijn sindsdien druk bezig met het onderzoek naar het dier. "We zijn vanochtend om 8:00 uur begonnen", liet Lonneke IJsseldijk zaterdagavond weten.

Zij is werkzaam bij de afdeling Pathologie van de faculteit Diergeneeskunde. "Het is een mannelijke potvis en hij is een beetje mager. We hebben het idee dat het dier mogelijk is overleden aan een darminfectie, maar dat weten we pas zeker na microscopisch onderzoek in het lab. Dat doen we maandag op de faculteit in Utrecht."

Darminfectie

"Een ernstige darminfectie kan heel erg pijn doen, dus het is een mogelijke indicatie", zegt IJsseldijk. "Maar we weten nog niet zeker of hij daaraan is overleden. We kunnen maar een klein deel van de darmen zien, want darmen van een potvis kunnen honderdzeventig meter lang worden. Wat we zien, zijn dus maar kleine stukjes. Daarom is microscopisch onderzoek zo belangrijk. Pas daarna weten we hoe ernstig de darminfectie was."

De potvis had in ieder geval voldoende gegeten, ontdekten de onderzoekers. "Er zaten nog resten van vis en inktvis in de maag. We nemen de hele maag mee naar Utrecht in een kist. Die gaat mijn collega bij Pathologie Jooske IJzer maandag verder onderzoeken, samen met Wageningen Marine Research."