Een deel van de Oudegracht wordt in de weekenden tussen 10.00 en 18.00 uur fietsvrij. Het fietsverbod dat de gemeente Utrecht oorspronkelijk op 1 januari wilde invoeren gaat op 1 mei in. 

Het fietsverbod gaat gelden aan de oostzijde van de Oudegracht tussen de Potterstraat en de Hamburgerstraat en aan de westzijde tussen de Gaardbrug en de Hamburgerbrug. Dit verbod moest eigenlijk ingaan op 1 januari en gelden op iedere dag van de week tussen 10.00 en 18.00 uur.

De gemeente beperkt de uitbreiding van het voetgangersgebied omdat de weekenddagen het drukst zijn. Een jaar na de invoering van het verbod gaat de gemeente heroverwegen of het verbod voldoet aan de wensen en verwachtingen.

Het fietsverbod gaat pas later in zodat de gemeente meer tijd heeft om extra maatregelen te nemen.

Alternatieve routes

De afgelopen jaren is er al gewerkt om de alternatieve routes rondom het voetgangersgebied op orde te maken. Zo zijn de Twijnstraat, Hamburgerstraat, Korte Nieuwstraat, Domplein, Domstraat en Korte Jansstraat aangepakt en wordt deze route tussen Ledig Erf en Janskerkhof door flink wat fietsers al gebruikt.

Door het herinrichten van onder meer de Lange Nieuwstraat en aanpassingen aan de Wijde Doelen en het Ledig Erf moeten alternatieve routes nog meer comfort krijgen. Een deel van deze aanpassingen worden voor 1 mei 2018 gedaan.

Extra stallingen

Ook komen er, voor het invoeren van het fietsverbod, nog extra stallingsmogelijkheden in de binnenstad bij.

Zo worden de bestaande pop-up-stallingen op de Neude en Mariaplaats uitgebreid en komen er vier extra pop-up-stallingen aan de randen van het voetgangersgebied.

Reden

De gemeente wil het huidige fietsbeleid in de binnenstad aanpassen omdat Utrecht steeds meer bezoekers trekt. "Dit ruimtegebrek leidt steeds vaker tot irritaties en frustraties bij voetgangers, fietsers, automobilisten en bevoorradingsverkeer", liet de gemeente eerder weten.

Daarom besloot de gemeente om in een groter gebied, dan het huidige voetgangers, een fietsverbod in te stellen.