Honderden mensen hebben zaterdag in Utrecht vanaf het dak van een bioscoop naar het transport van de nieuwe spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal gekeken. De nieuwe brug wordt sinds vrijdag vanaf de plek waar hij in elkaar is gezet, via een speciaal aangelegde route, naar de oever gereden.

Daar wordt de boogbrug rond middernacht op een ponton gezet. Zondagochtend bereikt hij de overkant. "Dat kan rond 7.00 uur maar ook een aantal uren later zijn", zegt een woordvoerster van ProRail.

De bijzondere operatie verloopt volgens planning. De kijkers hielden de adem in toen het gevaarte tijdens een draai rakelings langs een monumentale boerderij ging, maar alles is goed gegaan.

De overtocht is nu nog een spannend moment. De brug moet namelijk kaarsrecht tussen twee bestaande bruggen door. Er zit maar weinig speling tussen. "Het is inparkeren voor gevorderden", aldus aannemer BAM Infra.

Sluitstuk

ProRail verwacht zondag weer veel kijkers op de oevers en op het dak van de bios. Het trein- en scheepvaartverkeer ondervindt hinder van het spectaculaire transport.

Het is het sluitstuk van een reeks ingrijpende veranderingen aan het spoornetwerk in en rond Utrecht. Door al deze ingrepen heeft ProRail de stad klaargestoomd voor de verwachte groei naar 100 miljoen reizigers per jaar. Het duurt tot april 2018 voordat de eerste trein de brug kan gebruiken.