Sinterklaas komt zondag 19 november aan in Utrecht. De boot, compleet met Pieten, zal binnenvaren via het Ledig Erf over de Oudegracht en aanleggen bij de Weerdsluis. 

Het programma in Utrecht begint om 11.30 uur bij het Ledig Erf. Daar zijn klimpieten, een pepernootmachine en pietenband The Brassbells aanwezig. Om 12.00 uur vaart de boot met Sinterklaas en zijn Pieten langs. 

De vloot vaart via de Oudegracht naar Weerdsluis. Daar meert hij tussen 13.00 en 13.45 uur aan. Hier zal onder andere de burgemeester van Utrecht en acteur en presentator Edo Brunner bij aanwezig zijn. Ook is er een optreden van popband The Jambassadors. 

Sinterklaas en zijn Pieten vertrekken vervolgens voor de tocht door de stad. Ze lopen langs de Sint Jacobsstraat, Lange Viestraat, De Neude, Schoutenstraat, Oudkerkhof en Domstraat. De optocht eindigt bij het Domplein. 

Domplein

Op het Domplein kunnen kinderen in afwachting van de Sint onder andere een skate- en dansworkshop volgen, een klimmuur beklimmen en spelletjes spelen. Wanneer Sinterklaas en zijn Pieten arriveren, zijn verschillende optredens van Utrechts Centrum voor de Kunsten te zien. 

Ook op de Neude worden verschillende activiteiten aangeboden. Zo kunnen de kinderen voetballen en is er een springkussen, een pietenband en een pepernootmachine. 

Sinterklaas neemt om 15.30 uur afscheid vanaf het balkon van het Academiegebouw. Hierna is de intocht afgelopen. 

Roetveegpiet

Utrecht kiest voor een geleidelijke aanpak als het gaat om het uiterlijk van de Pieten. In 2015 was ongeveer de helft van de pieten 'roetveegpiet'. De organisatie van de intocht wil deze ontwikkeling stapje voor stapje voortzetten. "het moet geloofwaardig blijven voor de kinderen". 

In de vacature waarin je kon solliciteren voor piet tijdens de officiële intocht van 2017 staat dat in Utrecht gebruik wordt gemaakt van Roetveegpieten. "Als je je aanmeldt als Piet houdt dat in dat je het hiermee eens bent en bereid bent om Roetveegpiet te worden."