Het Diakonessenhuis in Utrecht staat op plek 17 in de AD Ziekenhuis Top 100. Vorig jaar stond het ziekenhuis nog op plek 30.

Het ziekenhuis scoort goed op het tijdig controleren van ondervoede patiënten voor opname, het screenen van patiënten op sepsis en het aantal operaties bij darmkanker en borstkanker, zo is de lezen in de Ziekenhuis Top 100.

Toch waren er ook verbeterpunten te zien in de lijst. Het aantal patiënten dat binnen negentig dagen een nieuwe operatie moet ondergaan vanwege complicaties bij implantaten is relatief hoog. Ook scoort het ziekenhuis wat hoger als het gaat om een langere opnameduur dan verwacht.

Ranglijst

Het beste ziekenhuis van Nederland is het Ricas Beatrixziekenhuis in Gorinchem. De laatste op de lijst is het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam.

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) doet niet mee aan de test. Volgens het AD verricht dit ziekenhuis te complexe of specialistische zorg om deze te vergelijken met andere ziekenhuizen.

Voor de ranglijst wordt gebruikt gemaakt van 36 criteria. De ziekenhuizen zijn verplicht deze medische gegevens openbaar te maken.