Utrechter Harrie van der V. (45) is veroordeeld tot een werkstraf van tweehonderd uur voor het verbergen van het lichaam van de in 2015 doodgeslagen Willem Woertman, ook bekend als 'Rooie Willem'.

Ook krijgt de man een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden, met een proeftijd van twee jaar. Dit maakt de rechtbank in Utrecht dinsdag bekend. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Woertman werd in november 2015 doodgeslagen door John R. Van der V. heeft R. geholpen bij het verstoppen van het lichaam in een houten kist in een auto omdat het de verdachte niet lukte om de kist in zijn eentje uit het huis te krijgen. 

De rechtbank heeft rekening gehouden met het feit dat Van der V. de medeverdachte op het hart heeft gedrukt zich te melden bij de politie. Ook zijn er persoonlijke omstandigheden van de man waar de rechtbank rekening mee houdt. "Hij staat ingeschreven bij een organisatie voor daklozen en heeft problemen op verschillende gebieden", aldus de rechter. 

Doodslag

R. heeft zich drie dagen na het incident zelf gemeld bij het politiebureau. Hij werd in juli 2016 veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar. De rechtbank achtte niet bewezen dat er sprake is van moord en spreekt daarom van doodslag.

Van der V. werd later gearresteerd voor betrokkenheid bij de zaak. In de rechtszaal verklaarde R. vorig jaar dat hij hulp kreeg bij het verplaatsen van de kist naar de auto, maar niet bij het verstoppen van het lichaam in de kist.