Enkele fietspaden in Utrecht worden aan het eind van deze maand voorzien van symbolen waarmee fietsers worden opgeroepen om hun licht aan te doen. Volgens de ANWB neemt het gebruik van fietsverlichting hiermee toe van vier op de tien naar bijna zes op de tien.

Vooral in de grote steden met veel jongvolwassen, zoals in Utrecht, blijken veel mensen hun fietsverlichting niet op orde te hebben.

"Dit levert nog te vaak gevaarlijke verkeerssituaties op", vertelt ANWB-directeur Frits van Bruggen. Na het uitdelen van miljoenen fietslampjes en het controleren van duizenden fietsen door vrijwilligers zijn de symbolen op fietspaden de volgende actie van de ANWB Lichtbrigade. "Uit onderzoek blijkt dat deze gedragsinterventie werkt, daarom willen wij dit verder in het land uitrollen."

Pilot

Voor het onderzoek is een gedragsinstructie gebruikt om mensen erop te wijzen dat zij hun fietsverlichting aan moeten zetten. Twee symbolen; een koplamp en dynamo en de tekst 'zet je licht aan' zijn aangebracht achter elkaar op verschillende fietspaden.

De laatste instructie 'zet je licht aan' is geplaatst vlakbij een stoplicht, zodat het mogelijk is om het licht aan te zetten. Hiermee verwacht de ANWB dat het aantal onveilige verkeerssituaties door fietsers zonder licht afneemt.

Den Haag is de eerste gemeente waar de pilot is uitgerold, later deze maand volgt Utrecht.