No Staples mag het pand van de alFitrah-moskee in Utrecht Overvecht ontruimen. De salafistische organisatie moet daarom donderdag 5 oktober het pand verlaten.

Dat heeft de rechtbank van Utrecht woensdag besloten, meldt het AD.

AlFitrah is een omstreden Islamitische organisatie van imam Suhayb Salam. Zijn stichting is verbonden in een langlopende strijd met de pandeigenaar. De huurachterstand van alFitrah zou inmiddels zijn opgelopen tot ruim honderdduizend euro.

Eind augustus oordeelde de rechtbank al dat de stichting het pand moet verlaten. Salam ging in beroep tegen het vonnis. De imam gaf aan alsnog gebruik te willen maken de koopclausule die in het contract staat.

Koop

Dinsdag vond een afspraak tussen verhuurder No Staples BV en alFitrah plaats bij de notaris om de koop rond te maken, maar de benodigde 1,7 miljoen euro bleek niet op de derdenrekening van zijn notaris te staan.

De optie hand pand te kopen blijft, maar de stichting alFitrah staat vanaf donderdag wel op straat.

Toezicht

Het gemeentebestuur in Utrecht verdenkt de moskee ervan geld te krijgen van een Koeweitse instelling die banden zou onderhouden met terroristische organisatie. Ook inlichtingendienst AIVD houdt de organisatie nadrukkelijk in de gaten.