De 55-jarige fysiotherapeut Joop van G. is veroordeeld tot twaalf maanden cel, waarvan acht voorwaardelijk, voor het plegen van ontucht met twee van zijn patiënten.

Ook krijgt hij een proeftijd van twee jaar en mag hij gedurende vijf jaar zijn beroep niet meer uitoefenen, maakt de rechtbank Midden-Nederland maandag bekend. 

De man heeft zich in de periode van 2012 tot en met 2015 schuldig gemaakt aan ontucht met twee jonge vrouwelijke patiënten. Van G. had een praktijk voor fysiotherapie, haptonomie en coaching. 

De vrouwen hadden fysieke en psychische klachten en kwamen bij Van G. langs voor behandeling. "Hij manipuleerde ze tot het ondergaan van steeds verdergaande seksuele handelingen die geen enkel behandeldoel hadden", laat de rechtbank weten. 

Nadat de vrouwen hun behandeling hadden gestaakt, belaagde hij hen via voicemails en e-mails. Daarom is Van G. ook een contactverbod opgelegd. De vrouwen hebben nog steeds last van de gebeurtenissen. 

Stoornis

Uit onderzoek is gebleken dat Van G. een depressieve stoornis heeft  in combinatie met narcistische persoonlijkheidsproblematiek. Hierom is hij verminderd toerekeningsvatbaar geacht.

Het Openbaar Ministerie had twaalf maanden celstraf geëist, waarvan vier voorwaardelijk.