Meerderheid gemeenteraad voor sluiting tippelzone Europalaan in Utrecht

Een meerderheid van de gemeenteraad is, als een komend onderzoek daar naar toe wijst, voor sluiting van de tippelzone bij de Europalaan in Utrecht. Een motie hiertoe werd goedgekeurd.

Dit is het resultaat van het spoeddebat die donderdag plaatsvond over de kwestie.

Vorige week werd bekendgemaakt dat de zoektocht naar een nieuwe locatie voor de tippelzone op de Europalaan gestaakt wordt. De twee nieuwe locaties die geopperd werden, de Elektroweg en de Boteyken, zijn niet geschikt.

Het is opvallend dat D66 en GroenLinks nu open staan voor een afschaffing van de tippelzone, omdat ze eerst een andere mening waren toegedaan. 

De beide partijen willen zorgvuldigheid boven snelheid en vinden daarom een grondig onderzoek nodig. Ze pleitten voor geen snelle sluiting. Dit willen ze om de mogelijk negatieve consequenties voor de sekswerkers te beperken.

Snelle afbouw

De Socialistische Partij (SP) wil dat de afschaffing zo snel mogelijk plaatsvindt en diende daarom een andere motie in, die pleit voor een snellere keus en afbouw van de tippelzone. Maar deze motie werd verworpen.

"De ontwikkelingen van de nieuwbouw en de tippelzone gaat niet samen. Ook is verplaatsing geen optie," zei Nicole van Gemert van de SP.

De VVD sloot zich bij de SP aan. "De tippelzone is niet meer van deze tijd," stelt Queeny Rajkowski. "Alle vrouwen zijn nu in beeld. We kunnen beter het geld investeren in zorg voor de vrouwen. Wij zijn tegen een tippelzone, waar dan ook in Utrecht."

De gemeente is sinds maart op zoek naar een nieuwe locatie, omdat op de bestaande plek aan de Europalaan een nieuwe woonwijk, de Merwedekanaalzone, gebouwd wordt. Daardoor zou men te veel overlast op de tippelzone kunnen gaan evaren.

Lees meer over:
Tip de redactie