De gemeente Utrecht gaat in de commissievergadering van donderdag bespreken of het carillon van de Domtoren 's nachts stil moet zijn. Nu speelt het nog om het kwartier muziek. 

Het stadsbestuur is niet voor afschaffing en beschouwt het klokkenspel als cultureel erfgoed, meldt RTV Utrecht

De klachten komen van enkele bewoners, die hiervoor ook een Facebookpagina genaamd 'Domtoren in de nacht stil', zijn gestart. Zij vinden dat de toren hun nachtrust verstoort. 

Sinds 2008 vallen de Utrechtse carillons onder de regeling ‘onversterkte muziek’. Daardoor moeten deze aan de gestelde geluidsnormen voldoen. Maar omdat de gemeente weinig klachten ontvangt overwegen ze nu de regeling te schrappen. De commissievergadering gaat hierover vergaderen. 

Volgens onderzoek van RTV Utrecht naar nachtelijk klokkenspel bij andere gemeentes, blijkt dat de Dom een van de weinige is die ’s nachts doorspeelt.

Restauratieonderzoek

Donderdag werd ook bekend dat een deel van de Domtoren vanaf 11 september onderzocht worden. Het gaat om de lantaarn, het achtkantige deel van de 112 meter hoge toren, dat zich tussen 70 en 95 meter hoog bevindt. De bouw van de steiger duurt volgens de gemeente Utrecht zo’n zes weken.

De van de veertiende eeuw daterende toren is toe aan een ingrijpende restauratie. De verzakking van de toren aan de zuidzijde neemt toe en op grote hoogte laat mortel en steen los. Het onderzoek moet in de eerste helft van 2018 zijn afgerond.

De toren blijft geopend voor bezoekers. De laatste grote opknapbeurt van de Domtoren vond plaats in 1975.