Het college van de gemeente Utrecht laat Gamestate, gelegen aan de Mariaplaats, onderzoeken. De nieuwe speelhal zou mogelijk gokverslavingen bij jonge kinderen in de hand werken. 

Dit laat het college weten nadat de lokale fractie van het CDA schriftelijke vragen had ingediend waarin kritiek werd geuit op de speelhal, en de negatieve invloed die het op kinderen kan hebben. 

De gemeente vraagt daarom aan toezichthouder Kansspelautoriteit of zij onderzoek willen doen naar Gamestate. Het college kon zich vinden in de kritiekpunten van de CDA-fractie.

CDA-raadslid Marloes Metaal is blij dat de gemeente bereid is om naar speelhal voor kinderen te kijken. "Het is goed dat ze er in ieder geval naar willen kijken. Wij hopen dat het onze zorgen kan wegnemen of dat het laat zien dat een speelhal zoals deze niet geschikt is voor jonge kinderen", zegt ze tegen NU.nl. 

Arcadehal

De lokale CDA-fractie is vooral bezorgd om het concept van 'play&win'. Wanneer kinderen voldoende bonnen winnen uit de automaten, mogen ze iets uitkiezen uit de vitrine. "Je moet belachelijk vaak spelen, wil je iets winnen. Dat gaat te ver. Het zorgt ervoor dat kinderen alleen maar willen winnen."

Gamestate is de grootste arcadehal van de Benelux. Het heeft een oppervlakte van ruim duizend vierkante meter en is gevuld met spellen, variërend van airhockey en racespellen tot simulatoren en 4D-games.