Maandag hebben de nieuwe elektrische bussen van vervoerbedrijf U-OV hun eerste kilometers op lijn 1 gemaakt. De tien bussen, die volledig elektrisch zijn, moeten op den duur de huidige Mercedes-dieselbussen vervangen.

In plaats van de gebruikelijke grijs-gele dieselbussen, doken er maandag stille bussen op lijn 1. De bussen zijn onderdeel van de verduurzamingsstrategie van U-OV. In 2028 wil provincie Utrecht met 100 procent emissieloze bussen rijden. Ze maken 65 decibel (dB) geluid, een stuk minder dan de 80 dB die de huidige dieselbussen maken.

"Ze worden met ingang van vandaag getest", zegt Arjan van der Molen van U-OV. "Ze moeten allerlei testen ondergaan, onder andere voor de nieuwe apparatuur. Dat betekent dat ze dus ook af en toe passagiers meenemen." 

Het testtraject duurt tot 6 september, dan worden de bussen, als alles goed gaat, officieel op lijn 1 in gebruik genomen. Daar zullen ook enkele 'speciale’ passagiers bij aanwezig zijn, maar Van der Molen kan nog niet zeggen wie dat zijn.

Bijladen

De bussen kunnen niet een hele dienst op één batterij rijden. Ze worden tussendoor opgeladen op eindpunt Vechtsebanen, meldt U-OV op een speciale aan de bussen gewijde website. Zo kan de batterij kleiner blijven, waardoor er meer passagiers mee kunnen.

Ook in de remise gaan de bussen aan de stekker, maar daar dienen de bussen ook als batterij: als de remise extra stroom nodig heeft, bijvoorbeeld om ‘s nachts de wasstraat te gebruiken, worden de batterijen van de bussen aangesproken.