Een team van Deltavliegen.info heeft maandag een vlucht van 46 seconden vanaf de 56-meter hoge Johanna-woontoren succesvol afgerond. 

Het is de eerste keer in Europa dat er een deltavlucht vanaf een gebouw plaatsvindt.

"Alleen in de Verenigde Staten is het een keer eerder gedaan, maar dat was dertig jaar geleden en vanaf een gebouw van een paar honderd meter hoog", vertelt organisator Wim de Gier.

Om exact 07.00 uur maandagochtend sprong voormalig Nederlands kampioen deltavliegen Arne Tänzer met zijn vlieger van het dak van het Johanna-complex op de Uithof. Voor het oog van een handvol toeschouwers en een massa aan pers landde hij verderop soepel op een veldje.

Wind

Dat de stunt zou lukken, was allerminst zeker. "Het was spannend vanochtend", vertelt De Gier, die zelf ook deltavlieger is. "De wind was sterk, en kwam uit de verkeerde hoek. Maar nét op het moment dat Arne moest vliegen, werd het windstil."

Daardoor was de vlucht perfect, en langer dan verwacht. Op basis van de hoogte van het gebouw werd verwacht dat de vlucht zo’n 15 tot 20 seconden zou duren. Na de afzet zou de vlieger waarschijnlijk een korte duikvlucht maken.

Doordat het windstil was, kon Arne een goede aanloop nemen. "Daardoor kon hij meteen vliegen en bleef hij een volle 46 seconden in de lucht”, aldus De Gier. “Net als in de bergen."