De rechtbank heeft dinsdag besloten dat de 53-jarige moeder van de Utrechts-Marokkaanse familie G. uit Lombok haar rechtzaak in vrijheid mag afwachten.

De familie wordt ervan verdacht een criminele organisatie te hebben gerund in cocaïne en hennep. Haar man en vier zonen blijven wel vastzitten.

De familie in Lombok zou ook een groot geldbedrag van 270.000 hebben witgewassen, dat in contanten werd gevonden in een bedrijfspand aan de Utrechtse Damstraat. De moeder zou een passievere rol in de criminele organisatie hebben gespeeld. Ze moet voorlopig wel haar Nederlandse én Marokkaanse paspoort inleveren.

DUIC vond eind mei tientallen pagina’s met zeer gevoelige informatie uit het geruchtmakende strafdossier over de familie G. De handgeschreven documenten zijn uitgewerkte afluistergesprekken en uitwerkingen van observaties. De privacy van de verdachten in dit onderzoek werd zo ernstig geschonden.

Onderzoek

Het onderzoek naar de criminele organisatie is nog niet afgerond. De rechtbank willigde dinsdag het verzoek in om nog vijftien getuigen te horen. Ook liggen er nog rechtshulpverzoeken in Marokko. De volgende zitting van de zaak is op 27 oktober.