De Stichting Studenten Huisvesting (SSH) heeft zes huurders uitgezet omdat ze hun woning in Utrecht illegaal onderverhuurden via Airbnb.

Dat maakt de organisatie vandaag bekend.

23 andere huurders hadden zich wel gemeld na een oproep van SSH, daarvan kregen negentien huurders een waarschuwing en vier een boete.

Er zijn nog vijftien huurders die zich niet gemeld hebben bij SSH. Tegen die mensen neemt de studentenhuisvestingorganisatie maatregelen. Enkele weken geleden constateerde de SSH dat in verschillende complexen woningen te huur worden aangeboden via Airbnb.

Juridische procedure

Huurders die hun woning illegaal hebben onderverhuurd kregen tot 8 augustus de kans om zich vrijwillig te melden. “Bij zes huurders was sprake van dermate ernstige overtreding van het huurreglement dat er direct een juridische procedure tot ontbinding van de huurovereenkomst is ingezet. Deze huurders zijn inmiddels vrijwillig vertrokken”, aldus de SSH in een verklaring.

De sanctie voor de vijftien huurders die zich niet hebben gemeld varieert van een boete tot een uitzettingsprocedure. In het laatste geval doet de SSH tevens aangifte bij de gemeente.

Huurtoeslag

De SSH zegt de woonfraude stevig aan te pakken omdat het om gesubsidieerde woningen gaat. De huur wordt kunstmatig laag gehouden zodat de woningen bereikbaar zijn voor studenten en starters.

Veel huurders ontvangen huurtoeslag. "Woningen van de SSH zijn niet bedoeld om geld mee te verdienen. Bovendien veroorzaken toeristen die via Airbnb een woning huren regelmatig overlast in onze complexen", aldus de woningbouwvereniging.