Stichting Studenten Huisvesting (SSH) gaat mensen die hun woning te huur aanbieden via Airbnb stevig aanpakken en mogelijk hun woning uit zetten. De afgelopen weken heeft de SSH met name uit Utrecht klachten en meldingen ontvangen over overlast van toeristen.

Alle bewoners hebben woensdag een mail gekregen waarin de SSH uitlegt dat huurders die hun woning zonder toestemming onderverhuren, tot 8 augustus de tijd hebben om zich te melden.

"De meeste woningen die wij verhuren staan in Utrecht. Het merendeel van de klachten komt ook daar vandaan", vertelt Roeland Kreeft, manager Strategie van de SSH. "In woningen die wij verhuren voor één persoon zitten nu bijvoorbeeld vijf toeristen."

De SSH is een onderzoek gestart nadat het verschillende klachten ontving. Hoeveel klachten er precies zijn binnengekomen kan Kreeft niet zeggen, maar volgens hem heeft de SSH enkele tientallen dossiers aangelegd van huurders die hun woning aanbieden via een boekingsite.

Melden

"We hopen dat huurders die zich schuldig maken aan woonfraude zich melden. Met hen maken we dan een afspraak. We brengen in beeld wat de aard van de activiteiten is en komen met een passende schikking", zegt Kreeft. Als zij dat niet doen, dan riskeren ze uitzetting.

Huurders die zich niet melden kunnen juridische stappen verwachten. De SSH meldt bij huurders in Utrecht de woonfraude bij de gemeente. "Hopelijk zien mensen de ernst ervan in", aldus Kreeft.

De komende jaren blijft de SSH streng toezien op de illegale onderhuur van woningen via bijvoorbeeld Airbnb. Volgens Kreeft gaat de SSH dit soort praktijken nog scherper in de gaten houden dan in het verleden.