Twee meisjes van vijftien en zeventien jaar oud zijn veroordeeld tot jeugddetentie en jeugd-tbs voor het mishandelen en vernederen van een 14-jarig meisje nabij Utrecht Centraal. 

De 15-jarige verdachte heeft zeven maanden jeugddetentie en jeugd-tbs opgelegd gekregen, omdat zij degene is die het meisje van haar vrijheid heeft beroofd. Het 17-jarige meisje krijgt voor haar hulp hierbij 120 dagen jeugddetentie, maakt de rechtbank in Utrecht dinsdag bekend. 

In januari van dit jaar dwongen de twee meisjes hun slachtoffer, onder bedreiging van een mes, vanaf het station in Utrecht naar een parkje te lopen. Hier werd ze gedwongen in ijskoud water te gaan staan en zichzelf uit te kleden, waarna een foto van haar gemaakt werd. 

Vervolgens heeft de 15-jarige verdachte haar gestoken en geslagen, waarbij de neus van het slachtoffer brak.

Instellingen

De rechtbank rekent het de verdachten aan dat ze een angstaanjagende situatie voor het slachtoffer hebben gecreëerd. De 15-jarige verdachte heeft in meerdere instellingen en groepen gezeten, waaruit ze veelvuldig wegliep.

Gezien deze geschiedenis acht de rechtbank het noodzakelijk haar in een gesloten setting te plaatsen. Het 17-jarige meisje, dat volgens de rechter niet degene is die het meisje van haar vrijheid heeft beroofd "maar ook niet ingreep", krijgt een mildere straf. 

Naast jeugddetentie, zal zij onder streng toezicht komen te staan en wordt ze opgenomen in een begeleid wonen-traject.