Het Utrechts Archief heeft 22 nieuwe historische films over de stad aan de collectie toegevoegd. Het merendeel van de films is online te bekijken. 

De nieuw toegevoegde films komen uit de jaren zeventig en tachtig.

De films leggen bijzondere momenten uit de Utrechtse geschiedenis vast en tonen de ontwikkeling en de groei van de stad. De beelden bevatten onder andere kleurenbeelden van de wijk Lunetten in aanbouw en de overhandiging van de eerste sleutel in de zomer van 1977.

Daarnaast zijn er opnames van het centrum van Utrecht, waaronder beelden van een optocht met historische bussen in 1981.

Paus

Ook zijn er kleurenbeelden van station Utrecht Centraal en Hoog Catharijne begin jaren 80, toen nog een modern winkelcentrum. Ook het bezoek van de paus aan Utrecht in 1985 is vastgelegd op beeld.

De nieuwe films zijn vrijwel allemaal gemaakt door Henk Gomersbach. Hij was vanaf de jaren vijftig tot in de jaren tachtig als filmmaker in dienst van gemeentelijke organisaties zoals het Gemeentelijke Energie en Vervoersbedrijf Utrecht en het Bureau Voorlichting.

Vrijwel de meeste films zijn online te bekijken, enkelen zijn vanwege auteursrechten alleen te bekijken in de studiezaal.