Het UMC Utrecht heeft tot nu toe geen 'foute' bevruchtingen vast kunnen stellen nadat vorig jaar bekend werd dat er fouten waren gemaakt op de ivf-afdeling van het ziekenhuis. 

Dat laat het ziekenhuis aan de NOS weten op basis van 14 DNA-testen.

Het Utrechtse ziekenhuis liet eind vorig jaar weten dat er fouten waren gemaakt in het ivf-laboratorium. Daardoor kon het ziekenhuis niet uitsluiten dat vrouwen mogelijk waren bevrucht met zaadcellen van verkeerde mannen.

Het ging om 26 gevallen. Een medewerker van het ziekenhuis gebruikte anderhalf jaar lang de verkeerde slangetjes, waardoor de fouten zijn gemaakt.

DNA-onderzoek

DNA-onderzoek moest uitwijzen of er ook daadwerkelijk eicellen bevrucht waren met het zaad van de verkeerde man. Arie Franx, voorzitter van de vakgroep gynaecologie in het UMC Utrecht, zegt tegen de NOS dat vijftien van de zesentwintig paren een kind verwachten op het moment dat de fout werd vastgesteld. 

Van die vijftien paren lieten veertien paren een dna-test doen om een eventuele verwisseling vast te stellen. Eén stel wilde geen onderzoek laten doen. In alle veertien gevallen bleek het kind af te stammen van de beoogde vader en was er dus geen sprake van een verwisseling. 

Geen zwangerschap

Bij de elf overige paren was nog niet sprake van een zwangerschap. Maar er lagen wel al embryo’s in de vriezer met als doel die misschien later te gebruiken.

Acht van die elf paren vonden een test niet nodig, drie stellen gaven aan het dna-materiaal wel te willen laten testen om vergissingen uit te sluiten. Omdat een dergelijke test in het geval van embryo's vrij gecompliceerd is zijn die testen nog niet uitgevoerd, zo stelt Franx.