Het studentenproject Ryelanden op het Veemarktterrein is vandaag opgeleverd. Eind augustus betrekken zestig studenten de vijf woningen met elk twaalf kamers. Ieder huis bestaat uit leden van één vereniging.

In de woningen komen leden van Utrechtsche Studenten Roeivereniging Triton, het Utrechtsche Studenten Corps, de Vereniging van Christelijke Studenten Utrecht, de Utrechts Pharmaceutische Studenten Vereniging en Utrechtsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging.

De investeerders van de huizen zijn vijf ouders van (aankomende) studenten die bij één van de vijf verenigingen lid zijn of worden. Hun kinderen hebben in overleg met hun vereniging bepaald welke andere leden bij hen in huis mogen wonen. In de huizen komen zowel eerste- als ouderejaars studenten.

De kamers zijn elk veertien vierkante meter. Iedere woning heeft een grote gemeenschappelijke woonkamer-keuken van vijftig vierkante meter, een tuin en een overdekte fietsenstalling. Studenten betalen 315 euro kale huur.

Duurzaamheid

Duurzaamheid staat centraal. Zo zijn de woningen extra goed geïsoleerd, bevatten ze zonnepanelen en zijn er nestkastjes voor zwaluwen aan de achterzijde van ieder huis.

Adviesbureau Pickkers Consult zegt dat de woningen zo zijn gebouwd dat er in de toekomst eventueel nog appartementen van kunnen worden gemaakt.