De VVD heeft schriftelijke vragen gesteld over snelle elektrische fietsen, zogeheten speed-pedelecs, en hun positie op de weg. Sinds 1 juli 2016 zijn deze fietsen officieel gecategoriseerd als brommer en moeten ze op de rijbaan.

Op 85 procent van de fietspaden in Utrecht zijn de zogeheten speed-pedelecs dus niet meer toegestaan.

Speed-pedelecs kunnen nog sneller dan gewone elektrische fietsen. De VVD vindt echter niet alle plekken waar brommers op de rijbaan moeten ook geschikt voor snelle e-fietsers.

Volgens de politieke partij zijn er plekken waar het fietspad voldoende ruimte biedt voor snelle e-fietsers. Ook zijn er volgens de VVD plekken waar snelle e-fietsers gewoon verstandig moeten zijn om langzamer te fietsen en zich moeten aanpassen aan de snelheid van het overige verkeer.

Onderborden

De VVD wil weten of de gemeente bereid is een onderbord te plaatsen met “Speed-pedelecs toegestaan” op wegen waar de brommer naar de rijbaan wordt verwezen, maar waar het wenselijk dan wel mogelijk is dat de snelle e-fietsers op het fietspad blijven.

Ook wil de politieke partij weten welke rijbanen de gemeente minder geschikt vindt voor speed-pedelecs en welke fietspaden zij juist wel geschikt vindt voor deze snelle e-fietsen. Daarnaast wil de VVD graag dat de gemeente de mogelijkheid onderzoekt of er varianten van het onderbord kunnen komen, zoals: “dus geen ondersteuning”.