De Utrechtse fracties van de SP en GroenLinks hebben schriftelijke vragen gesteld aan het stadsbestuur na het bericht dat er monumentale panden te koop staan in Utrecht.

De partijen willen duidelijkheid voor huurders en zien de opbrengst graag ten goede komen aan sociale huur.

De plannen mogen volgens indieners van de vragen geen gevolgen hebben voor zittende huurders. "Bovendien dient de opbrengst van de verkoop van het monumentale bezit van Stadsherstel Midden-Nederland in ieder geval ten goede te komen aan de sociale huur, ook in de Binnenstad en omgeving", aldus de partijen.

Sociale huur

SP-fractievoorzitter Tim Schipper stelt voor om de opbrengst van de verkoop van de momumentale panden te gebruiken voor de bouw van sociale huur. "Vooral de binnenstad en de buurten daaromheen zijn de afgelopen twintig jaar onbetaalbaar geworden voor veel Utrechters. Lage en middeninkomens moeten niet alleen maar aan de rand van de stad weggestopt worden. We zouden de opbrengst kunnen gebruiken voor de bouw en het onderhoud van meer betaalbare en sociale huur in en rond de binnenstad."

Daarnaast wil Schipper dat een stichting zoals Stadsherstel deze panden overneemt. "Het Utrechts erfgoed mag niet worden verkwanseld.”

GroenLinks raadslid Pepijn Zwanenberg zegt de verkoop niet tegen te kunnen houden, maar het wel ongewenst te vinden. Hij wil de 'segregatie van de binnenstad' tegengaan en daarom wil ook zijn partij de opbrengst investeren in sociale huur in de binnenstad.