De 65-jarige Robby J. is veroordeeld tot elf jaar cel omdat hij zijn vrouw heeft omgebracht met een vleesbijl. Het incident gebeurde op de Klipspringerdreef in Overvecht.

De man heeft zeventien keer met een vleesbijl op zijn 41-jarige vrouw ingeslagen, waardoor zij om het leven kwam. Dit maakt de rechtbank Midden-Nederland maandag bekend.

De rechtbank noemt het voorval 'gewelddadig en weerzinwekkend'. In een verklaring laat het weten dat de nabestaanden van de vrouw onherstelbaar leed is toegebracht. Dit werd tijdens de zitting onderstreept door een slachtofferverklaring van de moeder, vader en broer van de vrouw.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) waren relationele problemen de oorzaak van het delict. De vrouw werd tijdens een ruzie met geweld om het leven gebracht. 

Niet toerekeningsvatbaar

Omdat niet bewezen kan worden dat J. een vooropgezet plan had is hij niet veroordeeld voor moord maar voor doodslag, meldde het OM eerder. Het eiste daarom dertien jaar cel.

De man functioneert verstandelijk op het leeftijdsniveau van een 8- tot 11-jarige, blijkt uit een rapportage van het Pieter Baancentrum. Hij is daardoor minder toerekeningsvatbaar. Daarom wijkt de rechtbank af van de eis van het OM.