De Bibliotheek Utrecht heeft drie werknemers onterecht ontslagen. Dat heeft de rechtbank geoordeeld nadat de werknemers een rechtszaak tegen de bibliotheek waren begonnen.
 

De rechter geeft de drie werknemers die naar de rechter stapten omdat hun arbeidsovereenkomst werd opgezegd gelijk. De arbeidsovereenkomsten moeten worden hersteld en achterstallig loon moet worden uitgekeerd.

De bibliotheek verving bij een reorganisatie in maart dit jaar zes werknemers door uitzendkrachten, om op personeelskosten te bezuinigen.

Drie van die zes werknemers konden geen andere functie binnen de organisatie krijgen én bereikten geen overeenstemming over een beëindigingsovereenkomst. De arbeidsovereenkomst met de drie medewerkers werd opgezegd en daarop stapten ze naar de rechter.

Vakbond FNV

De bibliotheek voerde in 2016 een reorganisatie door, nadat de subsidiegelden verminderden en vernieuwing nodig bleek. De organisatie wilde het personeelsbestand inkrimpen en daarvoor vrijwilligers inzetten. Vakbond FNV spande een kort geding aan omdat dit in strijd zou zijn met de wet.

De vakbond kreeg gelijk en Bibliotheek Utrecht werd veroordeeld om de CAO-bepaling na te leven.