Afgelopen donderdag heeft de gemeenteraad van Utrecht een motie aangenomen om lichtvervuiling te verminderen in Utrecht. Er worden vanaf nu geen lichtmasten meer geplaatst die uitstralen naar boven, naar groen in de natuur of naar water.

Dit staat in een persbericht van het Milieucentrum Utrecht. Voor bestaande situaties wordt, in overleg met bewoners en wijkraden, gekeken of de armaturen kunnen worden afgeschermd van de natuur. De eerste resultaten daarvan moeten nog dit jaar zichtbaar worden op straat. Sportclubs krijgen technische ondersteuning bij afschermen van veldverlichting van de omgeving.

Licht in de natuur is schadelijk. Vogels gaan te vroeg broeden, nachtdieren als uilen, vleermuizen en nachtvlinders lijden er onder.

Beleid

Gemeente Utrecht heeft al sinds 2009 beleid om lichtvervuiling te voorkomen. In nieuwe wijken, zoals Leidsche Rijn, is te zien dat er in de praktijk weinig van terechtkomt: de straatverlichting rondom het Máximapark straalt bijvoorbeeld vér het park in en langs de Melissekade liggen grondspots.

In november 2016 werd er een burgerintiatief gestart door het Milieucentrum Utrecht en het natuur-en milieuplatform Leidsche Rijn, er werden driehonderd handtekeningen verzameld. Dat leidde al eerder tot een flink aantal toezeggingen van de gemeente en nu tot de aangenomen motie.