Enkele Utrechtse sportclubs, waaronder Hercules, Kampong en Sporting '70 maken zich zorgen over de mogelijke huurverhoging van sommige gemeentelijke sportaccommodaties. 

Het voorstel van wethouder Paulus Jansen om het tarievenbeleid aan te passen wordt donderdag in de gemeenteraad besproken.

Vanaf 1 augustus wil de wethouder de nieuwe tarieven gaan doorvoeren. Met het nieuwe tarievenbeleid wil gemeente Utrecht het efficiënt gebruik van de sportaccommodaties stimuleren.

Bij de binnensport gebeurt dit door het invoeren van een lager tarief voor de daluren en het verruimen van de uren die als daluur worden aangemerkt. Ook worden de sportzalen goedkoper ten opzichte van de sporthallen.

Veldsport

Bij de veldsport zullen in tegenstelling tot het oude tarievensysteem alle trainingsuren in rekening worden gebracht. Het nieuwe tarievensysteem wordt budget neutraal doorgevoerd. Dit betekent dat sommige huren goedkoper worden en sommige duurder.

De veldsport gaat gezamenlijk 15 procent meer betalen. Voor de binnensport wordt een prijsdaling van gemiddeld 4 procent bereikt.

Petitie

De drie genoemde sportclubs maken zich door de wijzigingen in het tarievenbeleid zorgen om hogere kosten. Ze zijn een petitie gestart waarmee de gemeenteraad wordt opgeroepen het voorstel af te wijzen. Ruim 550 mensen hebben de petitie ondertussen ondertekend.

Volgens het AD Utrechts Nieuwsblad maakt het niet meer uit. Zij hebben een ronde langs de Utrechtse politieke partijen gedaan, daaruit blijkt dat het voorstel kan rekenen op een meerderheid in de gemeenteraad.