Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dertien jaar celstraf geëist tegen de man die ervan wordt verdacht in juni van vorig jaar zijn 41-jarige echtgenote met een hakmes te hebben gedood. Dit gebeurde op de Klipspringerdreef in Overvecht. 

Dit maakt het OM maandag bekend

Relationele problemen waren de oorzaak van het delict. De vrouw van de verdachte werd tijdens een ruzie met geweld om het leven gebracht. De vrouw zou in totaal zeventien verwondingen hebben opgelopen. J., (65), werd direct hierop aangehouden. 

Omdat niet bewezen kan worden dat verdachte een vooropgezet plan had is hij niet veroordeeld voor moord maar voor doodslag, meldt het OM. Zijn straf is verzwaard omdat de verdachte zijn vrouw al eerder met messen had bedreigd en omdat de dood van de vrouw zo gewelddadig is. In 2002 zou hij veroordeeld zijn wegens het bedreigen van zijn ex met een vleesvork en mes.

Volgens deskundigen en het OM beschikt J. over beperkte intelligentie en is hij daardoor minder toerekeningsvatbaar, hoewel hij geen last van een stoornis heeft. De verdachte functioneert volgens hen op het niveau van een 8 tot 11-jarige. Maar dit heeft beperkte invloed op de strafmaat, omdat de man in andere relaties wel in staat blijkt vreedzame oplossingen voor conflicten te vinden, zegt het OM.

J. betoonde tijdens de rechtzaak geen enkel berouw of empathie. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.