De 47-jarige André F. heeft dertien jaar cel opgelegd gekregen voor het doden van de 76-jarige Utrechtse kaasboer Kees Witteveen.

Dit heeft het gerechtshof in Arnhem-Leeuwarden maandag bekendgemaakt. 

De rechtbank veroordeelde de verdachte eerder tot tien jaar cel, na een eis van dertien jaar. De verdachte ging hiertegen in hoger beroep.

Het hof laat weten overtuigd te zijn van de schuld van de verdachte. Zo zou op zijn kleding zou DNA van het slachtoffer zijn aangetroffen. Het hof heeft een hogere straf opgelegd dan dat de rechtbank deed, omdat het in aanmerking neemt dat de verdachte -zonder enige gebleken reden- een oudere en weerloze man van het leven heeft beroofd. 

Ook rekent het hof F. aan dat hij eerder was veroordeeld voor ernstige feiten, waaronder geweldsdelicten, en nooit inzicht heeft gegeven in een reden voor zijn daad. 

Prostituee

Witteveen stond bekend als de kaasboer, omdat hij kaas verkocht in een supermarkt. Daarnaast werkte hij 's avonds als taxichauffeur en bracht hij prostituees naar een tippelzone. 

Witteveen nam een prostituee in huis toen zij haar werk niet meer kon doen, omdat ze zwanger was. Ook haar vriend, de verdachte, kwam bij Witteveen wonen.

De kaasboer hielp hem bij het beheer van zijn geld. Er waren volgens een getuige spanningen tussen de twee.